Mi az okos otthon? Erre a látszólag egyszerű kérdésre sok válasz van, attól függően, hogy kit kérdezel. Lényege azonban az okos otthon egy olyan hely, amely olyan eszközökkel van felszerelve, amelyek automatizálják a feladatokat és/vagy lehetővé teszik a távoli hozzáférést. Az okos eszköz technológiával rendelkező gépek különböző eszközökkel irányíthatóak, mint például alkalmazásokkal, távirányítókkal, kapcsolókkal, hangutasításokkal vagy mesterséges intelligenciával.

Egyes emberek számára a ház okos otthonná alakítása annyit jelenthet, mint egy okoshangszóró vásárlása. Mások számára ez számos termékkategória összekapcsolását jelentheti, beleértve a kamerákat, számítógépeket, zárakat, tévéket, biztonsági rendszereket stb.

Miért érdemes Neked is beszerezni egy okos otthont?

1, Energia és pénz spórolás

Sokak számára az intelligens otthon létrehozásának hajtóereje az energia- és ezáltal a pénzmegtakarítás lehetősége. Az intelligens termosztátok hatékonyabban szabályozhatják a fűtést és a hűtést. Más intelligens termékek, például lámpák, csatlakozók és készülékek beállíthatók úgy, hogy kikapcsoljanak használaton kívül.

2, Egyszerűbb élet

A kényelem kulcsfontosságú. Mindannyian a lehető legtöbbre vágyunk és mi más lehetne kényelmesebb, mint az, hogy a dolgok pontosan akkor és ott kapcsolnak be, amikor és ahol szükségünk van rájuk. Bár az alkalmazásokkal és a hangvezérléssel sok mindent elérhetünk, a dolgok valóban felpörögnek az automatizálással, amely beállítható úgy, hogy az érzékelők, a tartózkodási hely vagy a napszak alapján aktiválódjon. Sokan ezért kezdik az intelligens izzókkal – praktikus, ha reggel felébresztik a lámpákat, majd napnyugta előtt újra felkapcsolják.

3, Biztonság

Míg a hagyományos riasztórendszerek minden bizonnyal megvédik otthonod, az intelligens biztonsági rendszer összekapcsolt lámpákból, zárakból, érzékelőkből, kamerákból és ajtócsengőből állhat, ami több felügyeletet és vezérlést tesz lehetővé. A technológia különösen akkor hasznos, ha távol tartózkodsz otthonodtól, mivel bárhol, ahol telefonod rendelkezik internet-hozzáféréssel, figyeli a jeleket és potenciálisan elriasztja a behatolókat, mielőtt kárt okoznának.

4, Vége a hagyományos házimunkának

Lehet, hogy az Android komornyik néhány évtized múlva jelenik csak meg, de a robotporszívók szinte mindennapossá váltak, sőt a helyhez kötött készülékek is egyre gyakrabban kapnak okos otthon funkciókat. Képzeljünk csak el egy sütőt, amely csak a vacsora előtt kezd el főzni, vagy egy hűtőszekrényt, amely tejet rendel, ha úgy érzi, hogy kevés. Ezek az eszközök már nem a jövő fejlesztései, hanem már megvásárolhatóak, és telefonunkkal indíthatjuk is a kávénkat, vagy épp a sült krumpli sütését.

5, Szórakoztatóbb otthon

Mindannyian igazán szeretnénk otthon játszani és pihenni, a modern technológia pedig rengeteg lehetőséget kínál a kényeztetésre. Az intelligens hangszórók lejátszhatnak zenét és podcastokat, értesülhetnek a legfrissebb hírekről, és vezérelhetnek olyan eszközöket, mint a tévék és a játékkonzolok. Az intelligens kijelzők ezt és még többet is megtesznek, például a streaming videoszolgáltatásokat, mint a Netflix és a YouTube.

Melyik okos otthon rendszer képest a legjobb élmény nyújtására?

Nos, ez nagyon sok mindentől függ, hogy végül számunkra a Google, Amazon vagy éppen Apple okos otthona fogja tökéletesen kiszolgálni igényeinket. Mindegyik tud valamit, amitől nekünk az lesz a befutó. Ehhez a rendszerhez könnyedén hozzátársítható a Somfy okos otthon rendszere. A Somfy okos központjával telefonunkkal vagy hangunkkal akár 200 eszközt is irányíthatunk, az árnyékolómotorokon túl a riasztót, hűtést, fűtést is vezérelhetjük, és számos gyártó megannyi eszközével kompatibilis.