Konyhánk legszebb eleme a munkalap. Számos esetben két munkalapot illesztünk össze, mert például L alakú konyhánk lesz. Erre több technológia is létezik, amik közül tudunk válogatni. A kérdés, hogy melyikkel járunk a legjobban, hogyan kapjuk a legszebb eredményt.

A konyha felújítás során szeretnénk a legszebb eredményt kapni. Miután kiválasztottuk az általunk preferált bútort nagy kérdés szokott lenni, hogy a munkalapot milyen formában kellene összeilleszteni. Erre alapvetően három technológia létezik, amelyből kettőt szokás még ma is használni. Most ezeket mutatjuk be, milyen előnyökkel, hátrányokkal járhatnak.

Bútorszerelő

Profilléc technológia munkalapok illesztéséhez

Talán ez a legrégebbi technológia, amit már nem is „illik” használni. Az illesztések esetén ilyen esetben egy léc kiemelkedik a munkalapból, ami nem túl elegáns megoldás. Amennyiben ilyen megoldást ajánlanak, nem biztos, hogy érdemes elfogadni.

munkalap-illesztes-profillec

Így néz ki a munkalapok illesztése profilléc megoldással

Ragasztás technológia munkalapok illesztéséhez

A ragasztás során a munkalapok tökéletesen egy síkban vannak és a köztük lévő pár milliméteres rést folyékony fával kell kitölteni, ami lehet ugyanolyan színű, mint maga a munkalap.
A gyakorlatban itt egy olyan rést kapunk, amit szinte nem is lehet észre venni.

így néz ki munkalap ragasztással

Így néz ki a munkalapok illesztése ragasztással

Marás technológia munkalapok illesztéséhez

Ebben az esetben egy ovális alak kerül kimarásra a munkalapból, az alján a csavarok helyével együtt. Szilikonnal szükséges ragasztani majd csavarokkal alulról összehúzni a munkalapokat. Ebben az esetben milliméterre pontos eredményt kapunk, semmilyen kitöltő anyag nem szükséges.

Egészséges étel rendelés

Tehát egyértelműnek tűnik, hogy a ragasztás vagy a marás lehet számunkra a megfelelő. Na de:

így néz ki a munkalap marással

Így néz ki a munkalapok illesztése marással

Melyik a jobb? Ragasztás vagy a marásos technológia?

Előnyök és hátrányok mindkettő mellett felsorolható. A ragasztás esetén gyönyörűen kivitelezett munka mellett is picit látszódni fog a rés, de a kitöltő anyagnak köszönhetően ezzel könnyedén együtt élhetünk és nem kell félni, hogy oda bármi morzsa, kosz véglegesen beragad.

A marásos technológia egyik legnagyobb hátránya, hogy elképesztő drága. Egy átlagos munkalap kezelése 7-10 ezer forint környékén mozog, ugyanez marásos technológia 50.000 Ft-tól kezdődik.
Itt kifejezetten fontos a gép minősége, így ha a szakember rossz géppel dolgozik még rosszabb eredményt kapunk, mint a ragasztással.

Tehát összességében ár-érték arányban a ragasztás technológiája éri meg szerintünk legjobban a konyhai munkalapok illesztéséhez, de természetesen egyedi igényeink ezt mindig felül írhatják.

Bútorszerelés